Tartalom rész kezdete

Élethelyzetek

Családi pénzügyeink

A családi háztartás gazdálkodásának alapját a tervezés, a költségvetés adja, ami kiszámíthatóságot, biztonságot jelent a családok számára. A váratlan és rendszeres kiadások tervezésében, a bevételek összegzésében a családi háztartási napló vezetése a pénzügyi tudatosságot erősíti.

A pénzügyi tudatosság a családi költségvetésben akkor működik eredményesen, ha annak tervezésében és vezetésében a család összes tagja részt vesz. A szülő jól dönt, ha gyermekeit is bevonja ebbe a feladatba. A szülőnek is kiszámíthatóságot biztosít, a váratlan helyzetekre megoldást ad, a gyermekeknek pedig izgalmas, érdekes feladat. A szülőben is kialakul annak ismerete, hogy mennyit költenek rezsire, élelmiszerre, ruhára, iskolára, esetleges betegségekre. Tudni fogják, hogy mik azok a költségek, amikből nem tudnak „lefaragni”, mivel ezek állandóak, de tudni fogják azt is, hogy tudatos vásárlóként hogyan tudnak takarékosabban vásárolni.

Pénzügyi tervezés a családban: A pénzügyi terv tükörkép a család pénzügyi helyzetéről. Megmutatja, hogy adott időszakban mennyi bevétele, kiadása lesz, mekkora költséget bír el. Segít, hogy tisztában legyünk a lehetőségeinkkel, átláthatóvá teszi pénzügyi helyzetünket, és megmutatja, mekkora mozgásterünk van egy-egy nagyobb anyagi ráfordítást igénylő beruházás vagy vásárlás esetén.
Családi költségvetés: Előfordult már, hogy a hó végére kiürült a családi kassza? Kövesse nyomon háztartása bevételeit és kiadásait havi szinten, hiszen a család létérdeke ezek egyensúlyának fenntartására való törekvés. Hiszen amennyiben a kiadási oldal meghaladja a bevételeket, akkor a család hitelfelvételre kényszerül, ha azonban a bevételek nagyobbak a kiadásoknál, a fennmaradó részt megtakaríthatja.
Kiadások priorizálása: Ön mit fizet ki először havi jövedelméből? A legrégebben fennálló tartozását? A legnagyobb összegűt? Vagy arra költ, ami éppen megtetszik? A kiadások tekintetében is érdemes felállítani a fontossági sorrendet, hiszen meghatározza és befolyásolja mindennapjainkat.

Pénzügyi tudatosság: Mi a pénzügyi tudatosság és hogyan fejleszthető? Mindenkinek vannak pénzügyei és mindenkinek fontos, hogy milyen anyagi körülmények között él. A pénzügyi tudatosság abban segít, hogy minél többet kihozhassunk pénzünkből. Ehhez nem árt tisztában lennünk költéseinkkel, jövőbeli céljainkkal, megtakarítási hajlandóságunkkal, hiszen minden helyzetre fel kell készülni, pénzügyi egyenlegünket pedig érdemes egyensúlyban.

Kapcsolódó tartalom

A felsorolt témákkal kapcsolatos további hasznos információkat olvashat a képekre kattintva):

Az egyszerűsített bankváltásról itt tájékozódhat:

 

Videók, kisfilmek

ÁSZ kisfilmek a pénzügyi tudatosságról

1
2
3

 Cikkek:

ÁSZ cikk a háztartási naplóról
Pénziránytű Alapítány cikke