Navigációs menü
A  A+  A++
Tartalom rész kezdete

Hírek

Amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell

Már január 1-jétől igényelhető az otthonfelújítási támogatás, amelynek legfőbb célja, hogy minél több családnak nyújtson lehetőséget lakásának, házának komfortosabbá tételére. Fontos feltétel, hogy az érintett ingatlanban legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkezni, kivéve az újonnan vásárolt vagy épített lakásokat és az egy év alatti gyermekre igénybe vett támogatást. A támogatás a legutolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig, egy összegben lesz igényelhető.

Minden család egyszer élhet a támogatással, amelynek összege a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint. A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj fele-fele arányban szerepelhet,

Legalább egy együttlakó gyermek kell a támogatáshoz, a legalább 12 hetes magzatok és a nagykorúvá vált, a 25. életévüket még be nem töltött együtt élő gyermekek is beszámítanak, a gyodra jogosító gyermekek esetében nincs életkori határ. Házaspárok és élettársak mellett egyszülős családok és különélők, elváltak is élhetnek a lehetőséggel.

A támogatás feltételei közé tartozik az is, hogy legalább egyéves, maximum 30 napra megszakított folyamatos tb-jogviszony kell a támogatáshoz (vállalkozók esetében is), illetve az elmúlt egy évben valamely másik állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott személyek is igényelhetik, ha az igénylés napján már a magyar tb alá tartoznak. Az igénylést megelőző 180 napban a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyek nem igényelhetik a támogatást. Fontos feltétel a köztartozás-mentesség is, és amennyiben az egyik szülő külföldön dolgozik, akkor is élhetnek a lehetőséggel

Szinte minden otthonfelújítással kapcsolatos munkavégzésre igényelhető a támogatás, így többek között víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetésére vagy fűtési rendszer kialakítására, korszerűsítésére, külső nyílászárók cseréjére, napelemes rendszer telepítése, cseréje, belső tér felújítása, de még beépíthető bútorra vagy konyhai gép beépítésére is kérhető a támogatás.

A támogatás igénybevételének jogszerűségét az Államkincstár legkésőbb a támogatás folyósítását követő 180. napig jogosult a lakás fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal bevonásával helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálni.

Hogyan igényelhető a támogatás?

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása a Magyar Államkincstárhoz (Kincstár) benyújtott kérelemmel igényelhető 2021. január 1-jétől 2022. december 31-ig.

Elektronikus úton ügyfélkapus bejelentkezést követően a Személyreszabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) elérhető elektronikus nyomtatvány (Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására) kitöltésével, a szükséges adatok megadásával és az előírt dokumentumok, valamint nyilatkozatok becsatolásával.

Kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok, valamint az előírt dokumentumok másolata postai úton is megküldhető, illetve személyesen leadható bármely kormányablakban.

További informárciók olvashatóak az alábbi képre/linkre kattintva:

További hírek