Navigációs menü
A  A+  A++
Tartalom rész kezdete

Hírek

Digitális Fizetési Index: A magyar lakosság tudásának szintje és emelésének lehetőségei konferencia margójára

A Mastercard új Digitális Fizetési Index mutatóra vonatkozó 2020-as kutatását mutatta be az az online konferencia, ahol Balogh László a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára is kerekasztal beszélgetésen vett részt.

 A pénzügyi tudatosság és egyre inkább a digitális tudatosság immár kéz a kézben jár: a fiatalok egyre inkább okos eszközökön kapcsolódnak a pénzügyi világhoz annak összes kényelmével, előnyével és kockázatával együtt. Ezért fontos a digitális tudatosság erősítése is, valamint a digitális pénzügyek nyomon követése és elemzése.

A digitális fizetési eszközök minél szélesebb körű alkalmazását korszerű, alacsony költségű, fogyasztói élményt és biztonságot nyújtó rendszereken, eszközökön és megoldásokon keresztül, valamint az ehhez szükséges információk és tudás széles körű hozzáférhetőségével lehet ösztönözni. Ebben mind az érintett állami szervezeteknek, mind pedig a piaci szereplőknek szerepet kell vállalniuk.

A Digitális Fizetési Index célja, hogy iránytűként szolgáljon a hazai elektronikus fizetések elterjedésében és bővülésében. Értékeli a digitális fizetések három pillérét: az infrastruktúrát, a fogyasztói tudást és a használatot a különböző fizetési megoldások kapcsán. Ennek értéke jelenleg 51%, tehát a fejlődésnek van tér, itt pontosan a túlzott készpénzhasználat további háttérbe szorítása terén van még tennivalónk. A lakosság nagy része még mindig úgy gondolja, hogy a legbiztonságosabb fizetési mód a készpénz, holott arra például nem gondolnak, hogy ha bankkártya-visszaélés történik ott a szolgáltató helytáll a kárukért, míg az esetleges zsebtolvajlásból, vagy éppen egy betörésből eredő készpénz veszteséget maguknak kell viselni.

A járvány helyzet miatt is felgyorsított infrastrukturális fejlesztések és az innovációk iránti növekvő lakossági és szolgáltatói nyitottság viszont kedveztek az átállásnak. A kormány nemzeti pénztudatossági stratégiájának egyik fő célja a korszerű, készpénz kímélő fizetési módok elterjedésnek növelése, a fizetési forgalom nemzetgazdasági szintű költségeinek mérséklése – mondta el hozzászólásában Balogh László helyettes államtitkár.

A Digitális Fizetési Index alapú reprezentatív felmérést a Mastercard minden évben el kívánja a jövőben végezni. A Magyarországra kidolgozott és most először felhasznált módszertant a cég igyekszik más országokra vonatkozóan is elkészíteni és a magyar eredményeket nemzetközileg is összehasonlíthatóvá tenni az elkövetkező években.

A Digitális Fizetési Indexről bővebben a képre kattintva olvashat:

További hírek