Navigációs menü
A  A+  A++
Tartalom rész kezdete

Hírek

A vállalkozói ismeretek élményszerűen: JAM Vállalkozói Diákversenye a betegellátás megkönnyítésére

A Junior Achievement Magyarország (JAM) által szervezett Innovációs Napon kilenc iskolai csapat versenyzett a betegellátás részfolyamatainak gördülékenyebbé tételéért. A JAM 1993 óta van jelen Magyarországon, kiemelt célja, hogy segítsen a felnövekvő nemzedéknek a vállalkozói, munkavállalói és pénzügyi kompetenciáinak fejlesztésében.

Negyven motivált diák mérte össze tudását az online versenyen 2021. november 24-én, feladatuk szerint vállalkozást kellett alapítaniuk, mellyel gördülékenyebbé lehet tenni a magyar betegellátási rendszert. A feladat része volt – többek között - az információkérés, bejelentkezés, várakozás, tanácsadás problémájának megoldása. A diákoknak 10 önkéntes, szakmájukban kiemelkedő mentor nyújtott segítséget. A diák „vállalkozóknak” megfelelő pénzügyi tervvel is alá kellett támasztani innovatív ötleteiket, miszerint életképes céget tudnának létrehozni és üzemeltetni.

A JAM egészségügy iránt érdeklődő 14-18 éves diákokat megcélzó egész napos, interaktív eseményét széles körű érdeklődés övezte. Az ország minden pontjáról csatlakoztak a versenyhez diákcsapatok, hogy összemérjék tudásukat a vállalkozásalapításban. Az Innovációs Versenyre idén a JAM 3 alkalommal   előkészítő szemináriumot is biztosított a regisztrált csapatoknak, ezzel is segítve az eredményes felkészülésüket a nem könnyű témában. A diákoknak 4-5 fős csapatokat alkotva egy olyan stratégiai ötletet kellett kidolgozniuk, mellyel megkönnyítik az egészségügyi ellátásban résztvevők felek (ellátók-ellátottak) mindennapjait. A stratégia megalkotása során az ötletek finanszírozására részletes pénzügyi tervet is kellett készíteniük a diákok. A mentorok felhívták a figyelmüket arra, hogy milyen hazai pénzügyi támogatási módok állnak rendelkezésre az ötletek megvalósításához szükséges induló tőke megszerzéséhez, kitértek a hitelfelvétel előnyeire és buktatóira is. A diákok megtapasztalták, hogy a pénzügyi felkészültség és tudatosság elengedhetetlen feltétele a vállalkozói létnek.

Az egész napos munka eredményeként kreatív és egyedi megoldások is születtek, nehéz döntés elé állítva ezzel az öttagú zsűrit, melyben az Innovációs és Technológiai Minisztérium mellett a Pénzügyminisztérium is képviseltette magát. A dobogó első helyére a Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola csapata állhatott, szorosan követte őket a második helyen a Keszthelyi Premontrei Szakgimnázium, Technikum és Kollégium csapata, harmadik helyen pedig a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum tanulói végeztek.

A verseny illeszkedik a kormány pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó stratégiájához, mely célul tűzte ki, hogy a fiatal generáció olyan gyakorlati pénzügyi és vállalkozói ismeretekkel felvértezve hagyja el az iskolát, amelyet a mindennapi életben akár vállalkozóként is sikeresen használhat.

Gratulálunk a nyertes csapatoknak!

További hírek