Tartalom rész kezdete

Hírek

Már elérhető az új képzési hitel a Diákhitel Központnál

Véget ért a tanév, azonban sokan már a következőre készülnek. Aki a jövőben valamilyen szakmát tanulna, számos szakképzés közül választhat. Ehhez kapcsolódó újdonság, hogy 2021. május 31-től már nem csak a felsőoktatásban részt vevő hallgatók részesülhetnek tanuláshoz kapcsolódóan hitelben, hanem a szakképző iskolákban tanulók, illetve a felnőttoktatásban részt vevők számára is elérhetővé válik ez a lehetőség. Az új képzési hitel célja, hogy segítséget nyújtson a szakképző iskolákban tanulók, valamint a felnőttképzésben résztvevők számára a szakképzés megszerzéséhez. A képzési díj megfizetésére felvehető kötött felhasználású hitel legnagyobb összege a szakképző intézmények képzéseinél és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzéseknél megegyezik a képzési díjjal, más felnőttképzéseknél maximum 500 ezer forintig terjedhet. Emellett a szakképzésben, felnőttképzésben részt vevő diákok is igényelhetnek szabadon felhasználható hitelt, amelynek összege havonta akár 150 ezer forint lehet.

Az új képzési hitel – hasonlóan a diákhitel többi formájához – kedvező kamatozású, kamata megegyezik a hallgatói hitelével. Így a kötött felhasználású képzési hitel ügyfél által fizetendő kamata 0%, itt a hitelkamatot az állam kamattámogatás formájában átvállalja. A képzési hitelhez is kapcsolódnak gyermekszületéssel kapcsolatos támogatások, így a második gyermek megszületése vagy örökbefogadása esetén elengedik az édesanyák tartozásának felét, harmadik vagy további gyermek születése esetén a teljes tartozást. Emellett nehéz élethelyzet esetén, így például rokkantsági ellátás folyósítása esetén célzott kamattámogatás igényelhető, amely alapján a törlesztés szüneteltethető és az állam ez idő alatt átvállalja a teljes kamat megfizetését. Szintén szünetel a törlesztési kötelezettség, ha a képzési hitelben részesülő diák később felsőoktatási intézménybe felvételt nyer.

A képzési hitel törlesztését a diáknak a tanulói, illetve felnőttoktatási jogviszony megszűnését követő negyedik hónaptól egyenlő részletekben kell megkezdenie, a futamidő a hitelfelvevő döntése alapján egy évtől akár tíz évig is terjedhet.

További hírek