Tartalom rész kezdete

Hírek

Zöldülő pénzügyek

A Magyar Nemzeti Bank törvényben is előírt zöld mandátummal rendelkezik, így elkötelezetten és aktívan támogatja a környezeti fenntarthatóságot, valamint 2019-ben elindította Zöld Programját. Ennek keretében nem csak a saját ökológiai lábnyomának csökkentésére törekszik: a hazai pénzügyi intézmények számára kedvező szabályozási környezetet kíván biztosítani a fenntartható működés elősegítéséhez és a zöld termékek bevezetéséhez, továbbá kiemelt célja a lakossági zöld pénzügyi edukáció erősítése is.

Tekintettel arra, hogy a hazai fogyasztók általános zöld pénzügyi ismeretei még hiányosak, az MNB 2020-ban létrehozta Családi Zöld Pénzügyek programját. A lakossági tájékoztatás következő meghatározó mérföldköveként a jegybank 2023 áprilisában Zöld Pénzügyi Termékkereső platformot indított honlapján.  Az MNB célja ezen fejlesztéssel az ügyfelek hiteles tájékoztatása, az átláthatóság és összehasonlíthatóság biztosítása, illetve a termékinnovációk erősítésére.

A Zöld Pénzügyi Termékkeresővel elsőként a fenntartható befektetési termékek, befektetési alapok, unit-linked (befektetési egységhez kötött) eszközalapok és önkéntes nyugdíjpénztárak feltételeit hasonlíthatják össze az érdeklődők. A következő fázisban az áttekinthető konstrukciók köre tovább bővül.

További „zöld fejlesztés” a jegybanktól, hogy szintén 2023 áprilisától elérhetők a Zöld Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL). Az MNB felmérése szerint a jelenleg is fogyasztóbarát lakáshitelt kínáló bankok közel fele már tervezi a zöld MFL-lel való indulást, akár 0,25-0,5 százalék kamatengedményt adva egyéb lakáshiteleihez képest.

A fentieken túl az MNB tájékoztató cikkekkel, szakmai publikációkkal igyekszik felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy befektetéseikkel közvetve ők is finanszírozhatnak fenntarthatóságot szolgáló beruházásokat, fogyasztási döntéseikkel pedig nap mint nap hozzájárulnak a hosszú távú fenntarthatóság, valamint a következő generációk életminőségének alakulásához.

 

További hírek