Tartalom rész kezdete

Hírek

ZsetOn-győztesek – Első pénzügyi versenyét megnyerte a szegedi egyetemista

Martina Dániel lett a ZsetON online versenyének 2021-es bajnoka egyetemi kategóriában. A Kecskemét mellett felnőtt fiatalember jelenleg a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Életében először indult pénzügyi versenyen, és azt azonnal meg is nyerte. Dániel az Okosan a pénzzel-nek elmondta: a mérnökinformatikus tanulmányai mellett érdeklődése az utóbbi időben a menedzsment felé fordult.

Honnan hallott a ZsetON versenyről?

A versenyről teljesen véletlenül szereztem tudomást, amikor egyik este a Facebook-ot böngésztem. Egy hirdetésben láttam, vagy valaki megosztotta. Már nem emlékszem pontosan, de azonnal felkeltette az érdeklődésemet a kvíz témája, mert az egyetemen éppen egy ilyen tárgyat szerettem volna felvenni, amely segített volna megismerni az alapvető pénzügyi folyamatokat. A tárgyról az egyetemen sajnos lemaradtam létszámkorlátozás miatt, de a versenynek köszönhetően így mégis sikerült elsajátítanom a téma alapjait.

Melyik egyetemre jár? Hol nőtt fel? Mik a jövőbeni tervei?

Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) TTIK karára járok mérnökinformatikus MSc. szakon. Kecskemét közelében éltem mindig is, az alapképzést is ott végeztem el a Neumann János Egyetemen, így Szeged és az SZTE egy teljesen új környezet nekem. Most az elsődleges számomra a mesterképzés befejezése, de utána is vannak már terveim. Az utóbbi időben érdekelni kezdett a menedzsment világa és elképzelhetőnek tartom, hogy a későbbiekben ilyen irányú képzésen folytatnám tanulmányaimat a munka mellett.

Fontosnak tartja-e, hogy ne csak „szakmabeliek” értsenek a pénzügyekhez?

Szerintem ez rendkívül fontos. Az ember a mindennapok során számos pénzügyi döntést hoz, és ha nincsenek meg a szükséges alapismeretei, akkor akár komoly hibákat is véthet. Elég arra gondolnunk, hogy hitelfelvétel során hány különböző költség és ezekhez tartozó mutatószám kerül elénk, és nekünk ez alapján kell kiválasztanunk az ideális ajánlatot. Ez nem egyszerű feladat. Viszont ha szélesebb körhöz is eljutnak az alapvető pénzügyi ismeretek, akkor sokat javulhat a pénzügyi tudatosság.

Indult-e korábban hasonló versenyen? Milyen eredményt ért el?

Pénzügyi témában még nem indultam versenyen, de mindig is érdekeltek az ilyenfajta kihívások. Tanulmányaim során több informatikai versenyen is részt vettem egyénileg és csapatban is. Még az alapképzés alatt, az egyetemen kialakult egy jó kis csapat, akikkel több informatikai versenyen sikerült jó helyezéseket elérnünk, így már lehetőségem volt egy kis versenyrutint szerezni, ami jól jött a ZsetON-verseny során is.

Hogyan értékeli a ZsetOn versenyt? Hogy tetszettek a kérdések, a vetélkedő szervezése?

Eleinte félve kattintottam a verseny hirdetményére, mert nem tudtam, mire számítsak, de nagyon pozitívan csalódtam. Több alkalommal is kitöltöttem a gyakorlásra szolgáló tesztet, és nagyon sokféle és érdekes kérdést kaptam, például megtudhattam honnan ered a bank szavunk. A szó azt jelenti, „pad”, ennél dolgoztak a pénzváltók. Az verseny és az egész lebonyolítás nagyon profi volt. Különösen tetszett, ahogy kapcsolódott a PÉNZ7 témáihoz, így könnyedén utána lehetett járni a témaköröknek, ha az embert egy-egy kérdés kíváncsivá tette.

Jövőre indulna-e a versenyen?

Mindenképpen! Ha lesz rá lehetőségem, nagyon szívesen részt veszek majd újra és másoknak is nyugodt szívvel ajánlom, mert sokat lehet tanulni, és az ismeretek mellett még nyereményekkel is gazdagodhat az ember, ha elég ügyesnek bizonyul.

További hírek