Tartalom rész kezdete

Élethelyzetek

Milyen családi kedvezményekre vagyok jogosult?

Családvédelmi akcióterv

A családvédelmi akcióterv részeként 2019. július 1-jétől több új intézkedés is életbe lép. Így a családok igénybe vehetik a babaváró támogatást, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a kibővített családi otthonteremtési kedvezményt, illetve a nagycsaládosok jelzáloghitel-tartozás csökkentését.

Babaváró támogatás

Az új támogatási formát azok a gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nők igényelhetik, akik házasságban élnek, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkeznek. 2019 júliusától számítva három évig lesz elérhető ez a lehetőség. Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel vehető fel, amelynek visszafizetésére az állam kezességet vállal. A törlesztést az első, 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre, majd a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, ekkor a tőketartozás 30 százalékát is elengedik. A harmadik gyermeknél a kölcsön további részét nem kell visszafizetni, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség.

A támogatást azok a szülők is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak a 2019. július elseje után születendő gyermekek után érvényesíthetőek a kedvezmények.

Kibővül a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

2019. július 1-jétől módosultak a Családi Otthonteremtési Kedvezményre (CSOK) vonatkozó szabályok. A jövőben a kedvezményes hitelt már használt lakásra is igénybe vehetik a legalább két gyermeket nevelő jogosultak. Így a kétgyermekes családok tíz, a három- és többgyerekes családok akár tizenöt millió forint kamattámogatott hitelt igényelhetnek használt lakás vagy ház vásárlására. Az új szabályok alapján a használt ingatlanok vásárlására korábban meghatározott 35 millió forintos értékhatárt sem kell már alkalmazni.

A módosítások néhány adminisztratív jellegű könnyítést is tartalmaznak. Így a jövőben, ha valaki már igénybe vette a CSOK-ot, de olyan élethelyzetbe került, hogy vissza kellett fizetnie a támogatást, és ezt meg is tette, akkor még egyszer felveheti azt.  

További változás, hogy júliustól a CSOK szempontjából új háznak minősül a régi ház alapjára épülő új ingatlan - ha az alapok statikailag rendben vannak. Így ilyen esetekben is igényelhető az új lakásokra járó CSOK összeg.

A nagycsaládosok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentése

Az új szabályok hatályba lépésével már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél négymillió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot enged el az állam a korábban felvett lakáscélú jelzáloghitelből. Ezen kedvezmény más lakáscélú támogatások, így a CSOK mellett is igénybe vehető.  

Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

Az új támogatási formát a legalább három gyermeket nevelő családok, legalább hétszemélyes új autó vásárlásakor igényelhetik. A kedvezmény akár 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, amely az autó árának maximum 50 százalékát teheti ki.

Olyan családok is igényelhetik a kedvezményt, akiknél úton van a harmadik gyermek, a várandósság betöltött 12. hetét követően. A gépjármű zártvégű lízinggel is, vagy gépjárműhitellel is megvásárolható. Egyszülős család is igénybe veheti a támogatást. A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál vagy a kormányablaknál lehet majd benyújtani, erre 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között lesz lehetőség.