Tartalom rész kezdete

Élethelyzetek

Nyugdíjas vagyok

Idős korban sokak számára nem csak az állami nyugdíj, de ezt kiegészítő munkajövedelem, illetve a tevékeny életszakaszban felhalmozott vagyon felhasználása biztosítja az emberek megélhetését.

Kedvező változások: nyugdíj mellett is megéri dolgozni

2020. július 1-jétől a nyugdíjasok által bármilyen formában végzett tevékenységért kapott jövedelmet csak 15 százalék személyi jövedelemadó terheli.

A nyugdíjasok munkába állását a kormány számos módon ösztönzi.A munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjasoknak 2019. január 1-jétől nem kell járulékokat fizetniük, csak a 15 százalék személyi jövedelemadót. Emellett az őket foglalkoztató munkáltatók is mentesültek a munkáltató által fizetendő közterhek (szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás) alól.

A tavaly életbe lépett intézkedés idén újabbal egészül ki: 2020. július 1-jétől már nemcsak a munkaviszonyban, hanem az összes egyéb jogviszonyban – így például megbízás keretében, közalkalmazottként, egyéni vagy társas vállalkozóként – végzett tevékenységből származó jövedelem is mentesül a járulék- és szociális hozzájárulási adó-kötelezettség alól. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok által bármilyen formában végzett tevékenységért kapott jövedelmet (munkabért, megbízási díjat, vállalkozói kivétet stb.) csak 15 százalék személyi jövedelemadó terheli, egyéb közterhet (nyugdíjjárulékot, egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagy szociális hozzájárulási adót) sem a nyugdíjasnak, sem az őt foglalkoztató vállalkozásnak nem kell fizetnie.

Figyelemfelhívás az árubemutató veszélyeire

Sok esetben cégek vagy magánszemélyek különböző csábító ajánlatokkal keresik meg a nyugdíjasokat. Ezek az ajánlatok általában egy személyes termékbemutatóval egybekötött rendezvényre szóló meghívót tartalmaznak, ahol egyébként kereskedelmi forgalomban jóval kedvezőbb áron beszerezhető árucikkeket népszerűsítenek. Ezekhez a termékekhez a legtöbbször áruhitelt is ajánlanak a céget képviselő ügynökök.

Idősügyi Infokommunikációs Program

A kormány elkötelezett a modern pénzügyi szolgáltatások mellett, ezt szolgálja a pénzügyi tudatosság fejlesztését elősegítő stratégiája és cselekvési terve, illetve versenyképességi programjának is egyik alappillére. Az idősek megnyerése, az új eszközök iránti bizalom kialakítása is ezt a célt szolgála. A kormány tavaly decemberi kormányhatározatával 91 millió forinttal támogatja Idősügyi Infokommunikációs Program folyatását, amelynek egyik legfontosabb törekvése, hogy elősegítse az elmaradott térségekben élők internetre kapcsolódását, az ismeretek elmélyítését

Az eddig 1,2 milliárd forintból megvalósult program végrehajtása során 2018-ban százezer 65 év feletti személy szerezhetett számítógép- és internethasználattal kapcsolatos alapismereteket. Az Idősügyi Infokommunikációs Program eredményeként egyre több nyugdíjas intézheti pénzügyeit folyószámláról, illetve élvezheti az internetes bankolás előnyeit. Az ehhez szükséges infrastruktúra, a szükséges hálózati elérés és géppark megteremtéséhez nyújt segítséget a modellprogram, amelynek folytatásáról döntött a kormány tavaly év végén.

A december 30-i határozat értelmében 2020 és 2022 között folytatódik a hátrányos helyzetű térségekben élő időseket célzó Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram, erre 90,99 millió forintot szánnak, amit a belügyminiszternek – a pénzügyminiszterrel közösen – a helyi önkormányzatok támogatási fejezetének terhére kell biztosítania ebben az időszakban.

Kapcsolódó tartalom

A témával kapcsolatos további hasznos információkat olvashat a képekre kattintva:

Pénzügyi Navigátor Füzet és ÁSZ cikk:

A Nimbusz Fogyasztóvédelmi Egyesület idős generációnak szóló pénzügyi tájékoztató füzetét a csatolt fájlokban érheti el.

Pénzügyi Fogyasztóvédelem 60-on innen és túl